Civil Jogok

Egyes civil szervezetek több mint 50 millió forintot kénytelenek hitelezni az államnak 2005. december 5.

Budapest, 2005. december 5.

Kihirdették „Az állam legnagyobb civil hitelezője” vetélkedő eredményeit. A nevezést beadó szervezetek átlagosan 17 millió forintos hitelt tartanak számon, mellyel elsősorban a HEFOP, EQUAL, valamint a minisztériumi kezelésű alapprogramok tartoznak.

A legnagyobb tartozásról beszámoló Matúra és Natúra Alapítvány eddig összesen 56 millió, míg a Motiváció Alapítvány 55 millió forinttal kevesebbet kapott meg, összesen 186, illetve 280 millió forintos, többéves programjaikhoz.

2005. november elején mintegy 250 civil szervezet nyílt levelében kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és a Kormány tagjait, haladéktalanul tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a civil szektor finanszírozási problémái – az elnyert támogatások mihamarabbi kifizetése révén – mérséklődjenek. A Civil Lobbi Kerekasztal kezdeményező szervezetei és a csatlakozó civil szervezetek felszólították a Kormányt, a rendelkezésükre álló eszközökkel lépjenek fel annak érdekében, hogy a kifizetések realizálódjanak.

„Az állam legnagyobb civil hitelezője” elnevezésű vetélkedőt - a nyílt levéllel egy időben - a Magyar Soros Alapítvány, a Nonprofit Szektor Analízis (NOSZA), a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége, valamint az Ökotárs Alapítvány hirdette meg.

Mivel a legnagyobb csúszások, legmagasabb összegű kinnlevőségek az Európai Uniós pályázatokhoz kapcsolódnak, a vetélkedő kezdeményezői most azt fontolgatják, hogy az Európai Bizottsághoz fordulnak. Terveik között szerepel az is, hogy a hazai összefogás után nagyobb EU-szintű civil és más érdekvédelmi szervezetekkel közösen lépnek fel a tarthatatlan helyzet miatt.

„November elején 250 civil szervezet támogatásával nyílt levélben fordultunk a Kormány tagjaihoz, hogy megtudjuk, mit kívánnak tenni a pályázati rendszerek hibáinak elhárítására, mire számíthatunk jövőre” - nyilatkozta Bényei Andrásné, a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetségének ügyvezetője. „Három minisztériumtól kaptunk eddig választ, az oktatási, az igazságügyi és a földművelésügyi tárcától. A 2006-os pályázatokkal kapcsolatos tervekről, azonban az éves költségvetés ismeretének hiányában, egyikük sem nyilatkozott.”

A civil szervezetek egy kérdőív kitöltésével tudtak három héten keresztül november 27-ig pályázni a vetélkedőre. A kapcsolódó információk, a nyílt levélre érkezett eddigi válaszok az Autonómia Alapítvány által működtetett www.transzparens.hu weboldalon olvashatóak.

Letölthető anyagokFileméretLetöltés
Nyílt levél Gyurcsány Ferenc Miniszterelnöknek284.5 kB