Civil Jogok

Hogyan kellene módosítani a civil szervezetekkel kapcsolatos jogszabályi rendelkezéseket? - ÁTDOLGOZOTT, VÉGLEGES VÁLTOZAT 2013. szeptember 1.

Immár másfél éve hatályos az „új” civil szabály törvény és a kapcsolódó jogszabályok, így elérkezett az idő e szabályok értékelő bemutatására,illetve egy megfelelően indokolt módosító javaslat megfogalmazására is. "Az útmutató az új civil szervezetekkelkapcsolatos törvényekhez és a jogszabályok közötti gyakorlati eligazodáshoz" című, tavaly ősszel az Ökotárs Alapítvány gondozásában megjelent kézikönyv részletesen foglalkozott azzal, hogy az egyes civil szervezetekkel kapcsolatos vagy azokra vonatkozó szabályokat miként lehet vagy lenne érdemes alkalmazni, és gyakorlati példákkal alátámasztva próbált iránymutatást adni a (nem mindig könnyű) jogértelmezéshez. Az útmutató érdek- és értéksemlegesen vette számba a szabályokat, így nem vizsgálta azt, hogy ezek a szabályok miként hatnak a szervezetekre, illetve a bíróságokra és az ügyészségekre, mint a legfontosabb nem civil jogalkalmazókra.

Itt most már nem a szabályok bemutatására, leírására törekszünk: elsőként – különböző tapasztalati tények alapján (a jogszabályok elfogadását megelőző javaslatok figyelembe vétele, kérdőíves felmérés, civil szervezeti találkozók és műhelymunkák stb.) – kifejezetten civil szervezeti szempontból értékeljük az eltelt időben a gyakorlat tűzkeresztségén átesett jogszabályokat, és megfelelő indoklással, alátámasztással a módosításra teszünk koncepcionális és normaszöveg szintű javaslatot. Az alább letölthető anyag (amely feltételezi, hogy a szabályok az olvasó előtt ismertek) e javaslatcsomag első tervezete, amelyet az elkövetkező időszakban civil szervezetek és jogalkalmazók széles körével szeretnénk megvitatni, mielőtt végső formáját elnyerné. Véleményüket, kiegészítéseiket várjuk a kapcsolat@civiljogok.hu e-mailcímen is!


 

Letölthető anyagokFileméretLetöltés
civilszabalyok_modositasi_koncepcio_okotars_final.pdf260.23 kB
normaszoveg_kiegeszites_ctvmodositas_okotars.pdf160.39 kB
a_civil_szervezetek_mukodoeserol_kutatasi_jelentes_okotars.pdf1.52 MB
szólj hozzá! | Az új civil törvény és a jogi szabályozás alapjai